Senaste inläggen

Av Camilla - 18 juni 2011 09:59

Igår åt vi middag och hade en trevlig kväll hemma hos min mamma. Min bror och jag fixade maten så vi höll på nästan hela dagen igår. Tänk vad mycket tid och energi man lägger ner för en så kort stund! Men en god middag är guld värd tycker jag.

Grillning i spöregn.            

Knäckig rabarber och jordgubbspaj.  

Igår kokade jag jordgubbsdricka och här är receptet:

 

4 dl jordgubbar

8 dl vatten

1 dl strösocker

1 msk citronjuice


  1. Koka vatten och socker tills sockret löst upp sig. Låt svalna.
  2. Mixa bär, sockerlag och citronjuice till en slät dricka.

Ikväll ska jag använda en del av drickan till en jordgubbsmilkshake med massor av glass och vispgrädde, mmm så gott!! Nu ska vi åka till gymmet och köra ett arm och magpass.

Ha det gott!

Av Camilla - 17 juni 2011 12:45

Nu har jag tillbringat flera timmar i köket, bakat och kokat saft och nu känns livet lättare. Ikväll ska vi grilla med hela min familj så nu har jag gjort en smarrig paj till efterrätt.

3 stjälkar rabarber

0.5 liter jordgubbar

1 msk socker

1 msk potatismjöl

150 g smör

0.5 dl sirap

1 dl grädde

2 dl mjöl

2.5 dl havregryn

1 tsk bakpulver

2 dl socker

Sätt ugnen på 175*. Skär rabarber och jordgubbar i skivor. Lägg i en form och strö på socker blandat med potatismjöl.

 


Smält smöret i en kastrull, tillsätt sirap och grädde. Tag av kastrullen från plattan.

Blanda samman de torra ingredienserna och rör ned i kastrullen.

 

Bred massan över rabarbern och jordgubbarna. Grädda i ca 25 minuter.

 

Av Camilla - 17 juni 2011 08:36

Jag är så fjantig när det gäller Emil. Han har precis åkt iväg på fotbollscup till Örebro och när jag vinkade av honom så fick jag bita mig i läppen för att inte börja gråta. Nu sitter jag här med en klump i bröstet och känner mig lite smått patetisk. Nu tänkte jag baka och prova på att koka lite jordgubbsdricka så att dagen blir bättre.

Av Camilla - 16 juni 2011 14:41

imorse gick jag upp tidigt, bakade frallor och packade ryggsäcken full med frukost. Sedan tog jag med min bror och Linda på en långtur i skogen. Vi gick en vända som heter bergstigen och är ca 2 mil lång.

              

Nu väntar jag på att Emil ska komma hem från affären med en daimstrut och sedan blir det en liten tupplur.

Ha en fin dag!

Av Camilla - 12 juni 2011 13:44

Jag är så stolt över min Emil så det finns inte ord nog för att beskriva känslan. I fredags på skolavslutningen så höll han ett tal inför en fullsatt kyrka utan att darra på rösten. Det lät som om han aldrig gjort något annat. Han är verkligen mitt lilla makrosbarn. Trots allt som han har gått igenom med sin pappa så är han så lugn och trygg i sig själv. Efter avslutningen åkte vi till våran stuga i Furudal. Vi tänkte bara stanna över natten men det var så härligt så vi blev kvar tills idag. Igår kväll gick vi ned till sjön och tog ett kvällsdop och det var så fint. Sommaren är verkligen underbar..

          


Av Camilla - 9 juni 2011 20:15

Imorgon är det skolavslutning och Emil ska hålla tal i kyrkan. Jag blir så nervös så jag får magknip när jag tänker på det. Jag kommer gråta floder. Det är alltid så känsloladdat med skolavslutning man blir påmind om sin egen barndom, alla sommrar som flytt och åren som går.

Nu har vi precis ätit en sen middag på balkongen. Ha en skön kväll.

Bondomelett i ugn:

   

5-6 kokta kalla potatisar

3 chorizokorvar

1 pkt bacon,

1 gul lök

1 gul paprika

2 tomater

150 g ost

0.5 dl persilja

5 ägg

1 dl mjölk

0.5 tsk salt

1 krm svartpeppar


  1. Sätt ugnen på 175*.
  2. Skär korven i skivor, hacka löken, strimla bacon och skär paprika i bitar. Stek i lite smör tills korven fått färg.
  3. Skär potatis och tomater i stora bitar. Tärna osten. Hacka persiljan.
  4. Bred ut allt i en smord form.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar och häll över det.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

  

         

Av Camilla - 8 juni 2011 08:30

Äntligen har jag fått min tand lagad och det är över för den här gången. Nu känns det lite löjligt att jag var så himla rädd för det var inget farligt alls. I helgen var jag med mamma och Emil i Stockholm. Vi hälsade på min bror och hans Linda. De ska ha en bebis i Januari så jag ska bli faster och gudmor.

                 

Idag ska jag ligga på stranden hela dagen och försöka få lite färg för mina ben är vitare än snö. Ha en fin Onsdag!



Av Camilla - 2 juni 2011 20:00

Idag har jag varit hos min mormor och påtat i trädgården. Sedan blev det ett stort kakbak. Jag ska åka till Stockholm på Lördag och hälsa på min bror och hans tjej, då tänkte jag ta med mig en kakburk i present istället för en blomma.

 

Grunddeg:

200 g smör

6 dl vetemjöl

frön från 1 vaniljstång

6 msk strösocker

1/2 tsk salt

2 äggulor

  1. Lägg mjölet i en bunke och gör en grop i mitten.
  2. Skär smöret i bitar och lägg det i mjölgropen tillsammans med vaniljfrön, socker och salt.
  3. Nyp ihop degen med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt äggulorna och arbeta samman till en deg.

Syltkakor:

    

1/5 grunddeg

1 dl hallonsylt

1 dl florsocker

1 msk vatten

  1. Sätt ugnen på 125*.
  2. Forma degen till en rulle, lägg den i plast och låt vila i kylskåp i en timme.
  3. Skär rullen i 20 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen på varje kaka och lägg lite sylt i gropen.
  4. Grädda kakorna 20-25 minuter.
  5. Blanda florsocker och vatten i en kastrull på svag värme. Ringla över de kalla kakorna.

Chokladkakor:

 

1/5 grunddeg

1 1/2 msk kakao

25 g mörk choklad

1 ägg till pensling

pärlsocker

  1. Sätt ugnen på 125*.
  2. Hacka chokladen och blanda ned i degen tillsammans med kakao.
  3. Forma till en rulle, lägg den i plast i kylskåp i en timme.
  4. Skär rullen i 20 bitar och placera ut dem på plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla på kakorna. Strö över pärlsocker.
  5. Grädda kakorna 25- 30 minuter.

Citronkakor:

 

1/5 grunddeg

skal från 1 citron

1 ägg till pensling

1 tsk strösocker

1 tsk kanel

Pensla kakorna med ägg och strö över socker blandat med kanel. Grädda som ovan.


Kanel och kardemummakakor:

 

1/5 grunddeg

0.5 tsk kanel

0.5 tsk stött kardemumma

1 ägg till pensling

1 msk strösocker

Gör lika som i de andra kakorna

 

Lakritskakor:

1/5 grunddeg

1/5 dl lakritsströssel

skal från 1 citron

Forma degen till en rulle, arbeta in strössel och citronskal. Rulla i strössel och vira in i plast. Baka som ovan.






Ovido - Quiz & Flashcards