Senaste inläggen

Av Camilla - 20 maj 2011 15:15

Jag tycker att Fredagar är veckans bästa dag, speciellt om jag är ledig som idag. Det är så lugnt och jag hinner med så mycket. Resten av helgen är fullspäckad med fotboll, städning på Emils skola och jobb. Nu har jag bakat en saftig morotskaka och gjort en deg som ska bli frukostfrallor imorgon. Ha en fin Fredag!!

Morotskaka:

 Kakan:

3 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 tsk kanel

1/2 tsk muskotnöt

1 tsk kardemumma

1/2 tsk ingefära

1 1/2 dl matolja

1/2 liter rivna morötter

Glasyr:

100 g philadelphiaost

75 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, kardemumma och ingefära i en bunke. Rör ned i äggsmeten.
  3. Blanda ner olja och rivna morötter. Häll smeten i en smord och bröad form.Grädda i ca 45 minuter.
  4. Glasyr: Blanda philadelphia och smör i en skål. Rör ned florsocker och vaniljsocker. Bred glasyren på den avsvalnande kakan. Gör mönster med en gaffel.
Av Camilla - 18 maj 2011 18:00

 

25 g jäst

3 dl kallt vatten

1 tsk salt

1-2 tsk rosmarin

2 msk olja

6 dl vetemjöl

olja till pensling

flingsalt

  1. Rör ut jästen med vatten. Tillsätt salt, rosmarin och olja.
  2. Arbeta degen väl och låt jäsa i 40 minuter.
  3. Dela degen i 2 delar och knåda väl. Rulla ut degen till längder och snurra till dem innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
  4. Pensla med lite olja och strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 250* i 10 minuter. Sänk värmen till 175* och grädda i ytterligare 15 minuter.
  5. Låt svalna på galler men täck dem inte med handuk för då blir de mjuka.
Av Camilla - 16 maj 2011 19:15

Idag har jag ätit en av de godaste tårtorna jag smakat på länge. Det var en ricecrisp-tårta med chokladkräm. Den var så seg och god, mums.Jag har tiggt receptet så det kommer.

Mmm så god ricecrisp-tårta!!  

Slängde ihop en snabb pasta på det som fanns i kylskåp och skafferi till middag och den blev superkrämig och god.

    

1 pkt bacon, skuret i små bitar

1  hackad rödlök

10 delade cocktailtomater

1 näve hackad basilika basilika

2 dl grädde

2 msk pesto

salt och peppar

1 näve valnötter

riven parmesan

  1. Fräs bacon och rödlök tillsammans tills det fått färg. Slå på grädde och låt det puttra en stund
  2. Rör ned pesto och smaka av med salt och peppar. Låt cocktailtomaterna bli varma och vänd ned basilikan.
  3. Blanda med pasta i en skål och strö över hackade valnötter och parmesan.


Av Camilla - 15 maj 2011 11:29

Godmorgon.

Tänk vad helgerna går fort. Jag tycker det är lite läskigt, tiden bara rusar förbi och man hinner nästan inte med. Igår var jag på stan en snabbis och gjorde två fina sommarfynd.

Två sommarklänningar för 149 kr st på h&m  

Efter stan åkte jag direkt till fotbollsplan där jag hade två timmars kiosktjänst. Emils lag vann med 4-2 och han gjorde ett mål! Direkt efter matchen åkte vi till pappa på middag.

    

Efter maten åkte vi ut i skogen en tur och letade efter murklor. Hittade flera stycken så nu måste jag ut med korg och gummistövlar och plocka så vi får murkelsås, slurp!!

 

Snart ska vi iväg på ett-årskalas där det bjuds på mat och fika.

Trevlig söndag..

  

Av Camilla - 13 maj 2011 16:00

De här goda bullarna bakade jag igår och de blev en riktig hit här hemma. De kommer bakas många gånger. Receptet såg jag på det söta livet som sänds på svt på måndagar. Nu ska vi titta på hockey och sedan blir det grillning.

Ha en mysig fredagskväll!

3 dl mjölk

50 g glasyr

4 ägg

1 vaniljstång

1 msk kanel

1 msk mald kardemumma

1 msk ingefära

frön från en vaniljstång

100 g råsocker

1/2 msk salt

200 g rumsvarmt smör

15-16 dl vetemjöl

Fyllning:

250 g smör

200 g socker

2 tsk kanel

Glasyr:

2-3 dl florsocker

2 msk vatten

2 droppar citron


        

  1. Smula ned jästen i en bunke och blanda med ägg, vaniljfrön, kanel, kardemumma, ingefära och socker.
  2. Blanda ned mjölk och salt och tillsätt smöret och lite mjöl. Tillsätt mer mjöl och arbeta till en smidig deg. Vält upp degen på mjölat bakbord och låt den vila i ca 15 minuter.
  3. Blanda alla ingredienser till fyllningen medans degen vilar.
  4. Kavla ut degen till en stor kvadrat. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär degrullen i skivor.
  5. Smörj aluminiumformar med lite olja och lägg i snäckorna. Låt jäsa i minst 35 minuter. Sätt ugnen på 180*. Pensla snäckorna med uppvispat ägg och grädda dem i 15-20 minuter.
  6. Blanda florsocker, vatten och citron i en kastrull. Ha plattan på låg värme och rör till en jämn vit glasyr.
  7. Ringla över de avsvalnande snäckorna.
Av Camilla - 12 maj 2011 18:45

Jag tycker det är så mysigt när det åskar och regnar. Helst  ska det vara ett riktigt oväder så det blir mörkt och ruskigt. Då tänder jag ljus överallt och bara myser. Idag har jag bakat kanelsnäckor och kokat ärtsoppa så nu luktar det fantastiskt här hemma.

Kanelsnäckor      Kakformar från svärmor blir fina ljuslyktor.  


Ärtsoppa:

500 g gula torkade ärtor

500 g rimmat fläsk

1 1/2 l vatten

4 msk fond

2 tsk salt

1 gul lök

1 kryddnejlika

2 tsk mejram

1 tsk timjan

2 lagerblad

  1. Skölj ärtorna och låt dem ligga i blöt i en skål i kylen över natten.
  2. Häll upp ärtorna i ett durkslag och skölj dem med kallt vatten. Gnugga bort det mesta av skalen. Lägg ärtorna i en gryta och slå på vattnet.
  3. Skala löken och tryck in nejlikan. Lägg över i grytan tillsammans med ffläsk, fond och kryddor.
  4. Koka under lock i 11/2 timme. Skumma bort ärtskalen som flyter upp till ytan.
  5. Ta bort löken med nejlikan. Lyft upp fläsket och skär i bitar. Lägg ned bitarna i grytan.
  6. Smaka av med salt.                                             
                                              

   



Av Camilla - 11 maj 2011 19:45

Idag har jag varit på mitt första positiva utvecklingssamtal på Emils skola på många år. Han har alltid fått skäll för att han har varit så pratig och det har blivit värre och värre. Men så äntligen har det vänt och han fick massor av beröm. Jag känner mig så lättad nu och stolt. Idag efter Emils skola så bakade vi blåbärsmuffins som vi fikade på i solen. Nu har jag lagt ärtor i blöt för imorgon ska jag koka ärtsoppa för första gången någonsin. Spännande!

Trevlig kväll.

    

Blåbärsmuffins:

100 g smör

1.5 dl strösocker

2 ägg

1/2 tsk bakpulver

3,5 dl vetemjöl

4 1/2 msk mjölk

1 dl frysta blåbär

skalet från en halv citron

  1. Sätt ugnen på 200*. Rör socker, citronskal och smör till en jämn smet med en elvisp. Tillsätt äggen ett i taget.
  2. Blanda bakpulver med vetemjöl och tillsätt under omrörning. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  3. Blanda försiktigt ned bären för hand. Tillsätt citronskalet.
  4. Fyll muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 15- 20 minuter.

Topping:

1 dl philadelphiaost

50 g smör

5 tsk florsocker

1/2 dl blåbär

citronskal

  1. Blanda samman alla ingredienser med elvisp till en jämn konsistens. Bred över de avsvalnande muffinsen.
Av Camilla - 10 maj 2011 18:30

Idag har jag legat på stranden i flera timmar och njutit i solen tillsammans med några tjejkompisar. Det är härligt med sol och värme men lusten till matlagning försvinner. Idag har jag gjort pesto som jag serverade med pasta och bacon. Kalle hotade med att inte komma hem utan skulle äta ute om han inte fick något kött till. Jag tycker annars att det är gott som det är .

Pesto med valnötter:

    

1 dl valnötter

2 vitlöksklyftor

1 dl riven parmesanost

1 dl färsk basilika

1 tsk salt

svartpeppar

1 dl olivolja

några droppar pressad citron

  1. Mixa samman allt och tillsätt olivoljan. Smaka av med lite citron.
  2. Servera med pasta, parmesan och valnötter.

Ovido - Quiz & Flashcards