Senaste inläggen

Av Camilla - 9 maj 2011 12:15

Den här helgen har bara rusat iväg. I lördags så var vi i Furudal och hjälpte Kalles pappa på gården hela dagen. Han håller på och målar om sitt hus och byter panel så det finns massor att göra. Igår tog jag, Emil och Kalle en springtur tillsammans på morgonen. Sådant gör mig så lycklig, när hela familjen gör något tillsammans. Resten av dagen tillbringade vi hos mormor. Idag har jag varit med Emil hos tandläkaren och han har dragit ut en tand. Nu ligger han nedbädda på soffan och känner sig febrig.

 

4 äpplen

100 g smör

3 ägg

3 dl råsocker

3 dl dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

1 dl vispgrädde


Glasyren:

100 g smält smör

1 dl råsocker

0.5 dl creme fraiche

0.5 msk kanel

0.5 msk kardemumma

2 dl dinkelflingor


Gör så här:

  1. Skala äpplena och skär dem i klyftor.
  2. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta i dinkelmjöl blandat med bakpulver i äggsmeten. Rör ned det smälta smöret och grädden. Häll i en smord form med löstagbar botten. Lägg i äppelbitarna och grädda i 175* i ca 40 minuter. Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred över kakan. Grädda i ytterligare 15 minuter.
Av Camilla - 5 maj 2011 19:00

Idag har jag haft en riktig latdag, förutom en springtur på förmiddagen så har jag inte gjort mycket. Suttit uppkrupen i soffan med en bok och en filt hela dagen. Känner mig lite småkrasslig med huvudvärk och magont. Men det går nog över efter några timmars sömn. Kvällens middag blev iallafall lyckad.

  

Biffar:

400 g nötfärs

4 msk ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1 tsk salt

1 msk kalvfond

1 krm vitpeppar

1 msk soya

1 msk persilja

2 msk riven lök


Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla i ca 10 minuter.

Tillsätt ägg, salt,peppar, soya,kalvfond, persilja och lök.Rör ned färsen och rör till en jämn smet.

Forma till biffar och lägg på en blöt skärbräda.

Stek i smör i ca 5 minuter.

 

Grönpepparsås:

1-1 1/2 msk grönpeppar
1 schalottenlök
1 msk smör
1 msk mjöl

1 msk kalvond

1 dl vatten

1 tsk soya
2 dl grädde

salt
ett par droppar coloritsoja

Gör så här:


Finhacka löken och mortla grönpepparn grovt (alt. använd en pepparkvarn). Fräs i smör och tillsätt sedan mjölet. Häll i buljongen och vattnet. Låt koka. Tillsätt grädden och sojan. Smaka av med salt.

 

Potatismos:

1 kg potatis

vatten

salt

2 1/2 dl mjölk

1 msk smör

2 krm vitpeppar

1 msk persilja

muskot


Skala och skölj potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen.


Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk och lägg i en klick margarin eller smör. Krydda med salt, peppar och persilja. Rör moset slätt och poröst.

Av Camilla - 3 maj 2011 18:00

Min mamma är med i viktväktarna och de har mycket goda recept tycker jag. Brukar låna hennes kokböcker ibland och här är ett enkelt recept på en god vardags pasta:

 

400 g nötfärs

1/2 purjo, strimlad

1 riven morot

1 röd paprika, hackad

1-2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk curry

2 krm cayennepeppar

1 msk hönsbuljong

1 dl vatten

2 bananer

salt och peppar

  1. Fräs paprika,purjolök och morot i lite olja. Tillsätt färs och stek.
  2. Tillsätt kryddor, buljong och vatten och låt puttra en stund.
  3. Skiva bananerna och vänd försikt ned dem i grytan.
  4. Servera med kokt pasta och strö över lite hackad persilja.
Av Camilla - 1 maj 2011 17:00

Idag har det varit en sån här dag när allt bara känns fel och man inte har lust med något alls. Kallt och grått ute gör inte humöret bättre. Middag har vi iallafall lagat och nu känns det lite bättre. Hoppas dagen har varit bättre för er.

Nachoskyckling med guacomole:

4 kycklingfiléer

salt och peppar

2 uppvispade ägg

1/2 påse krossade nachoschips

1 kg potatis och morot

Guacomole:

2 mogna avocadon

1 dl creme fraiche

1-2 vitlöksklyftor

saft av 1 lime

salt och peppar

  1. Skrubba potatisen och skär i klyftor, skär moroten i sneda bitar. Lägg på plåt och ringla över olivolja. Salta och peppra. Stek i 225* i 15 minuter.
  2. Krydda kycklingen med salt och peppar, doppa i mjöl, sedan ägg och sist i chipssmulor.
  3. Ta ut plåten och lägg kycklingen på sidan, stek i ytterligare 25 minuter.
  4. Skala avocadon och mixa samman med vitlök och lime. Smaka av med salt och peppar.
Av Camilla - 30 april 2011 14:46

Jag är så sjukt stolt över min son. Han är så mjuk och fin. Igår när vi var och handlade så skänkte han sin veckopeng till frälsningsarmen för att han tyckte synd om farbrorn som stod där. Idag har han sin fina flickvän här på besök så jag och Kalle försöker hålla oss undan. Imorse bakade vi muffins som Emil dekorerade. De har han bjudit på nu. Imorse när jag var ute och sprang så var det så vackert i skogen så jag blev alldeles andlös. Skogen är helande att vara i tycker jag. Nu ska vi snart tända grillen fast vädret är inget vidare nu, nästan stormvarning.


    Emils romantiska muffins.  


Här är receptet på Emils muffins:

6 stora eller 10 mindre. Emil skrev med röd pyntgele på muffinsen.

125 g smör

4 dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

rivet skal av en apelsin

2 dl mjölk

1 tsk vaniljsocker

1 stort ägg

75 g riven mandelmassa

1 dl jordgubbssylt

3 dl floroscker

2 msk vatten

saft från 1/2 citron

  1. Sätt ugnen på 200*. Ställ ut formar eller använd en muffinsplåt.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och rivet citronskal i en skål.
  4. Blanda ner mjölk och ägg i det avsvalnande smöret. Blanda med de torra ingredienserna.
  5. Fyll smet nästan upp till kanten och fördela ut mandelmassa och en klick sylt i formarna. Bred över resten av smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. 15 minuter för mindre muffins.
  6. Blanda florsocker med vatten och citron till en jämn glasyr. Bred över de avsvalnande muffinsen och låt stelna.
Av Camilla - 29 april 2011 15:40

Åh vad det är härligt med solsken. Att vakna på morgonen av fågelkvitter måste vara något av det bästa som finns!! Idag har jag dessutom varit ledig och umgåtts med Emil nästan hela dagen. Imorse tog jag en joggingtur i skogen och det gick riktigt bra för första gången i vår. Idag skulle vi ha åkt till sommarstugan men Kalle fick jobb så vi blir hemma och det känns riktigt bra. Känner att jag behöver en hemmahelg med lugn och ro. Idag ska vi för ovanlighetens skull baka pizza. Emil skrek rakt ut när jag föreslog att vi skulle äta något annat, är det Fredag så är det pizza..

Igår lagade vi supersmarriga hamburgare som måste provas!!

     

500 g nötfärs

3 msk hickorysås

1 äggula

2 klyftor vitlök

10 droppar tabasco

salt och svartpeppar

6 bakpotatisar

olja

flingsalt

  1. Sätt ugnen på 225*. Skär potatisen i tjocka stavar. Lägg ut på en plåt smord med olja. Ringla över olja och flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
  2. Blanda samman alla ingredienser. Forma till 4 burgare och stek i ca 2 minuter på varje sida.

 Ha en fantastisk Fredag!


Av Camilla - 27 april 2011 18:00

 

1 grillad kyckling

1 dl mango chutney

1 röd paprika

champinjoner

2 tsk sambal olek

2-3 vitlöksklyftor

2 dl creme fraiche

1 dl grädde

salt och peppar

2 dl riven ost (gärna någon starkare)

1-2 krm cayennepeppar

  1. Sätt ugnen på 225*
  2. Skär paprika och champinjoner i skivor. Bena ur kycklingen och skär i bitar.
  3. Bryn paprika och champinjoner i panna. Pressa ner vitlöken och lägg i kycklingen. Tillsätt creme fraiche, mango chutney, grädde och sambal olek. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll över i en ugnsform och strö över riven ost. Krydda osten med cayennepeppar och ställ in formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Av Camilla - 26 april 2011 12:53

Jaha då var man tillbaka till verkligheten efter långledigheten. Börjar inte förrens till eftermiddagen så jag har hunnit med ett fotbollspass med Emil, en löprunda och lunch. Lagade lax med potatis och filsås idag:

600 g lax

1 citron

1 kruka dill

salt och peppar

2 dl gräddfil

1/2 dl majonäs

saften av 1/2 citron

2-3 msk dill

1 msk gräslök

salt och peppar

  1. Sätt ugnen på 200*
  2. Lägg laxen i en ugnssäker form.
  3. Finhacka dillen och skär citronen i skivor. Salta och peppra.
  4. Sätt in formen i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  5. Blanda gräddfil, majonäs, citronsaft, dill och gräslök. Smaksätt med salt och peppar.

   

Ovido - Quiz & Flashcards