Senaste inläggen

Av Camilla - 1 september 2011 10:15

   

1 pkt jäst för söta degar

150 g smör

5 dl mjölk

1 burk kesella

1,5 dl socker

1/2 tsk salt

1-2 tsk kardemumma

14-15 dl vetemjöl

Vaniljkräm:

200 g rumsvarmt smör

2 äggulor

frön från en vaniljstång

1 dl socker

Garnering:

1 uppvispat ägg

pärlsocker och hackad mandel

  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken. Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med smöret, socker och kardemumma. Rör ned kesellan, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig.
  2. Jäs degen under bakduk i ca 45 minuter.
  3. Blanda samman ingredienserna till vaniljkrämen med elvisp.
  4. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en stor avlång kaka. Bred på vaniljkräm på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullarna i skivor och lägg i bullformar.
  5. Jäs under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker och hackad mandel.
Av Camilla - 31 augusti 2011 17:12

   

500 g laxfié i portionsbitar

100 g kvibille ädelost

1 dl creme fraiche

1/2 msk rivet citronskal

1 1/2 msk olivolja

1/2 dl hackad persilja

salt och peppar

  1. Sätt ugnen på 175*. Häll creme fraiche i en bunke, smula ner osten, blanda ner persilja och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg laxbitarna i en ugnsform och skär ett snitt mitt på laxen. Fördela oströran i skåran och över laxbitarna. Ringla över olivoljan.
  3. Stek i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Av Camilla - 30 augusti 2011 13:40

Äntligen har jag fått internet tillbaka efter över en vecka utan. Förra veckan var nog en av de värsta veckorna i mitt liv. Kaos på jobbet och i huvudet,allt för mycket som hände på en gång. Kalle och Emil var bortresta på lägerskola och livet var helt uppochnedvänt. Men nu känner jag mig så himla mycket starkare och vet att inget ont som inte för något gott med sig. Jag vet att det låter klyschigt men så är det verkligen. Alla prövningar som man går igenom gör en till en bättre och starkare människa. Nu har jag en veckas ledigt och har tänkt fylla veckan med massa matlagning och bakning.

Hoppas ni har det bra...

Av Camilla - 19 augusti 2011 11:48

Ikväll ska vi åka till min svärfar. Vi ska bo hos honom över helgen och hjälpa honom med huset. Han håller på att måla om och byta panel. Vi ska bo över hos honom och gå upp tidigt, tidig så jag antar att vi kommer vara helt slutkörda efter den här helgen. Igår efter maten så åkte vi ut på en glassutflykt. Vissa dagar känns det som om sommaren är borta men det är ju bara Augusti och lite sommar kvar.

Kanske sommarens sista glass ute!  

Kunde inte låta bli att köpa de här sockorna till min brors bebis. De är ju sååå söta!

 

Ha en fin helg.


Av Camilla - 19 augusti 2011 11:39

 

10 g jäst

3 dl iskallt vatten

1 1/2 tsk salt

2 tsk socker

2 msk olivolja

8 1/2 dl vetemjöl

Tomatsås:

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpure

0.5 dl olivolja

3 rivna vitlöksklyftor

3 tsk socker

0.5 tsk timjan

0.5 tsk oregano

svartpeppar

Mixa samman alla ingredienser till en slät sås

 Blanda alla ingredienser till degen i en bakmaskin under kraftig omrörning ca 8 minuter. Ställ i kylen ett dygn. Ställ in en plåtar i ugnen på 250* och låt dem bli riktigt heta. Kavla ut pizzorna på bakplåtspapper,Bred tomatsås på halva pizzan, toppa med skivad mozzarella och skinka.Vik över den andra deghalvan och tryck till ordentligt. Dra över pizzan på het plåt och ställ in i ugnen ca 10 minuter.


Av Camilla - 16 augusti 2011 15:00

Nu är jag tillbaka från Göteborg och tillbaks till vardagen. Det känns lite skönt att vara igång med jobbet och alla rutiner igen. Nu ser jag fram emot hösten och längtar efter ruskiga regndagar när man kan ta på sig kofta och raggisar och bara burra in sig. Längtar ut i skogen och all svamp som bara står och väntar på mig!

Nu ska jag gå till jobbet för ett kvällspass.

Ha det så bra.

 

Mördeg:

3 dl vetemjöl

0,75 dl potatismjöl

0,75 dl strösocker

150 g kylskåpskallt smör

Fyllning:

300 g mandelmassa

150 g rumsvarmt smör

2 ägg

0,5 dl vetemjöl

Dekor:

2 dl florsocker

Mazarinformar

  1. Mördeg: Blanda vetemjöl, potatismjöl och strösocker. Tillsätt det kalla smöret och kör ihop till en smidig deg i matberedare. Forma degen till en rulle och låt vila i kylskåp i ca 30 minuter.
  2. Fyllning: Riv mandelmassan grovt och blanda ner smöret lite i taget. Tillsätt äggen ett i taget, blanda ner mjölet och rör ihop till en smet.
  3. Skär degrullen i tunna skivor. Tryck ut degskivorna i formarna.
  4. Fördela mandelfyllningen i formarna. Grädda på en plåt i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna helt.
  5. Tillsätt några droppar vatten till florsockret och rör ihop till en tjock glasyr. Bred glasyren på mazarinerna.

Av Camilla - 11 augusti 2011 18:00

 

Lasagneplattor

500 g kycklingfile

1 röd paprika i bitar

Fajitaskrydda

1 msk ajvar relish

1 tsk sambal olek

2 pressade vitlöksklyftor

1 burk creme fraiche

2 pkt mozzarella

Bechamelsås:

9 dl mjölk

5 msk vetemjöl

3 msk smör

Salt o peppar

  1. Sätt ugnen på 200*. Skär kycklingen i strimlor och stek i smör. Tillsätt paprika, vitlök, fajitaskrydda, ajvar relish, sambal olek och creme fraiche. Låt puttra ihop.
  2. Bechamelsås: Smält smöret och rör ut ned mjölet. Späd under omrörning med mjölk. Tillsätt mjölken under omrörning, lite i taget. Låt sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar.
  3. Täck botten av en ugnsform med bechamelsås, varva med lasagneplattor, kycklingröra och skivad mozzarella.´
  4. Ställ in i mitten av ugnen i ca 45 minuter.


Av Camilla - 11 augusti 2011 14:11

Idag när jag och Emil satt och åt lunch så fick vi ett oväntat besök. En skata hade flugit in och satt sig i soffan. Den var helt lugn och trippade runt i lägenheten innan den gick ut på balkongen och flög iväg.

 

Nu håller jag på och packar för imorgon åker jag till Göteborg med jobbet. Det kommer bli superskoj när vi väl kommit iväg men just nu har jag lite resångest.

Ha en trevlig helg.

Ovido - Quiz & Flashcards