Alla inlägg under maj 2011

Av Camilla - 9 maj 2011 12:15

Den här helgen har bara rusat iväg. I lördags så var vi i Furudal och hjälpte Kalles pappa på gården hela dagen. Han håller på och målar om sitt hus och byter panel så det finns massor att göra. Igår tog jag, Emil och Kalle en springtur tillsammans på morgonen. Sådant gör mig så lycklig, när hela familjen gör något tillsammans. Resten av dagen tillbringade vi hos mormor. Idag har jag varit med Emil hos tandläkaren och han har dragit ut en tand. Nu ligger han nedbädda på soffan och känner sig febrig.

 

4 äpplen

100 g smör

3 ägg

3 dl råsocker

3 dl dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

1 dl vispgrädde


Glasyren:

100 g smält smör

1 dl råsocker

0.5 dl creme fraiche

0.5 msk kanel

0.5 msk kardemumma

2 dl dinkelflingor


Gör så här:

  1. Skala äpplena och skär dem i klyftor.
  2. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta i dinkelmjöl blandat med bakpulver i äggsmeten. Rör ned det smälta smöret och grädden. Häll i en smord form med löstagbar botten. Lägg i äppelbitarna och grädda i 175* i ca 40 minuter. Blanda samman ingredienserna till glasyren och bred över kakan. Grädda i ytterligare 15 minuter.
Av Camilla - 5 maj 2011 19:00

Idag har jag haft en riktig latdag, förutom en springtur på förmiddagen så har jag inte gjort mycket. Suttit uppkrupen i soffan med en bok och en filt hela dagen. Känner mig lite småkrasslig med huvudvärk och magont. Men det går nog över efter några timmars sömn. Kvällens middag blev iallafall lyckad.

  

Biffar:

400 g nötfärs

4 msk ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

1 tsk salt

1 msk kalvfond

1 krm vitpeppar

1 msk soya

1 msk persilja

2 msk riven lök


Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla i ca 10 minuter.

Tillsätt ägg, salt,peppar, soya,kalvfond, persilja och lök.Rör ned färsen och rör till en jämn smet.

Forma till biffar och lägg på en blöt skärbräda.

Stek i smör i ca 5 minuter.

 

Grönpepparsås:

1-1 1/2 msk grönpeppar
1 schalottenlök
1 msk smör
1 msk mjöl

1 msk kalvond

1 dl vatten

1 tsk soya
2 dl grädde

salt
ett par droppar coloritsoja

Gör så här:


Finhacka löken och mortla grönpepparn grovt (alt. använd en pepparkvarn). Fräs i smör och tillsätt sedan mjölet. Häll i buljongen och vattnet. Låt koka. Tillsätt grädden och sojan. Smaka av med salt.

 

Potatismos:

1 kg potatis

vatten

salt

2 1/2 dl mjölk

1 msk smör

2 krm vitpeppar

1 msk persilja

muskot


Skala och skölj potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, ca 15 min. Häll av vattnet och ånga av potatisen.


Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk och lägg i en klick margarin eller smör. Krydda med salt, peppar och persilja. Rör moset slätt och poröst.

Av Camilla - 3 maj 2011 18:00

Min mamma är med i viktväktarna och de har mycket goda recept tycker jag. Brukar låna hennes kokböcker ibland och här är ett enkelt recept på en god vardags pasta:

 

400 g nötfärs

1/2 purjo, strimlad

1 riven morot

1 röd paprika, hackad

1-2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk curry

2 krm cayennepeppar

1 msk hönsbuljong

1 dl vatten

2 bananer

salt och peppar

  1. Fräs paprika,purjolök och morot i lite olja. Tillsätt färs och stek.
  2. Tillsätt kryddor, buljong och vatten och låt puttra en stund.
  3. Skiva bananerna och vänd försikt ned dem i grytan.
  4. Servera med kokt pasta och strö över lite hackad persilja.
Av Camilla - 1 maj 2011 17:00

Idag har det varit en sån här dag när allt bara känns fel och man inte har lust med något alls. Kallt och grått ute gör inte humöret bättre. Middag har vi iallafall lagat och nu känns det lite bättre. Hoppas dagen har varit bättre för er.

Nachoskyckling med guacomole:

4 kycklingfiléer

salt och peppar

2 uppvispade ägg

1/2 påse krossade nachoschips

1 kg potatis och morot

Guacomole:

2 mogna avocadon

1 dl creme fraiche

1-2 vitlöksklyftor

saft av 1 lime

salt och peppar

  1. Skrubba potatisen och skär i klyftor, skär moroten i sneda bitar. Lägg på plåt och ringla över olivolja. Salta och peppra. Stek i 225* i 15 minuter.
  2. Krydda kycklingen med salt och peppar, doppa i mjöl, sedan ägg och sist i chipssmulor.
  3. Ta ut plåten och lägg kycklingen på sidan, stek i ytterligare 25 minuter.
  4. Skala avocadon och mixa samman med vitlök och lime. Smaka av med salt och peppar.
Ovido - Quiz & Flashcards