Direktlänk till inlägg 2 juni 2011

5 sorters kakor

Av Camilla - 2 juni 2011 20:00

Idag har jag varit hos min mormor och påtat i trädgården. Sedan blev det ett stort kakbak. Jag ska åka till Stockholm på Lördag och hälsa på min bror och hans tjej, då tänkte jag ta med mig en kakburk i present istället för en blomma.

 

Grunddeg:

200 g smör

6 dl vetemjöl

frön från 1 vaniljstång

6 msk strösocker

1/2 tsk salt

2 äggulor

  1. Lägg mjölet i en bunke och gör en grop i mitten.
  2. Skär smöret i bitar och lägg det i mjölgropen tillsammans med vaniljfrön, socker och salt.
  3. Nyp ihop degen med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt äggulorna och arbeta samman till en deg.

Syltkakor:

    

1/5 grunddeg

1 dl hallonsylt

1 dl florsocker

1 msk vatten

  1. Sätt ugnen på 125*.
  2. Forma degen till en rulle, lägg den i plast och låt vila i kylskåp i en timme.
  3. Skär rullen i 20 bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen på varje kaka och lägg lite sylt i gropen.
  4. Grädda kakorna 20-25 minuter.
  5. Blanda florsocker och vatten i en kastrull på svag värme. Ringla över de kalla kakorna.

Chokladkakor:

 

1/5 grunddeg

1 1/2 msk kakao

25 g mörk choklad

1 ägg till pensling

pärlsocker

  1. Sätt ugnen på 125*.
  2. Hacka chokladen och blanda ned i degen tillsammans med kakao.
  3. Forma till en rulle, lägg den i plast i kylskåp i en timme.
  4. Skär rullen i 20 bitar och placera ut dem på plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla på kakorna. Strö över pärlsocker.
  5. Grädda kakorna 25- 30 minuter.

Citronkakor:

 

1/5 grunddeg

skal från 1 citron

1 ägg till pensling

1 tsk strösocker

1 tsk kanel

Pensla kakorna med ägg och strö över socker blandat med kanel. Grädda som ovan.


Kanel och kardemummakakor:

 

1/5 grunddeg

0.5 tsk kanel

0.5 tsk stött kardemumma

1 ägg till pensling

1 msk strösocker

Gör lika som i de andra kakorna

 

Lakritskakor:

1/5 grunddeg

1/5 dl lakritsströssel

skal från 1 citron

Forma degen till en rulle, arbeta in strössel och citronskal. Rulla i strössel och vira in i plast. Baka som ovan.






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Camilla - 17 september 2011 15:00

    3 dl strösocker2 1/2 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 tsk vaniljsocker3 msk kakao150 gr smält avsvalnat smör2 ägg1 1/2 dl hett vatten Topping:2 dl grädde1 msk kakao 2 msk kaffe 3 msk florsocker100 g mjölkchokladen gnutta salt Vispa ägg...

Av Camilla - 16 september 2011 16:00

600 g rödspättafiléer 1 fiskbuljongtärning salt och peppar Såsen: 3 dl vätska från fiskkoket 1 dl torrt vitt vin 2 sl grädde 1.5 msk maizena+ 2 msk vatten 0.5 msk hummerfond Duchesspotatisen: 1 kg mjölig potatis 2 äggulor 1 ms...

Av Camilla - 13 september 2011 13:00


  100 g smör 1 dl brun farin 1/2 tsk vaniljsocker 1 ägg 1 dl vetemjöl 1 dl havregryn 1 tsk bakpulver 100 g choklad 50 g jordnötter Sätt ugnen på 200*. Blanda smör, farin och vaniljsocker i en skål. Arbeta smeten med en elvisp....

Av Camilla - 10 september 2011 15:30


  1/2 grillad kyckling 200 g hackad spenat 2 dl keso 2 äggulor 1/2 msk ströbröd 1 dl riven parmesanost 1 klyfta pressad vitlök 1 tsk salt 2 krm riven muskotnöt 1/2 röd chilipeppar 12 lasagneplattor 5 dl färdig ostsås (2pkt) ...

Av Camilla - 9 september 2011 13:09

Idag är ingen vanlig dag för det är mammas födelsedag, hurra, hurra, hurra!! Ikväll ska vi köpa thaimat och mysa tillsammans. Min bror och Linda kommer från Stockholm så vi blir alla samlade= supermys!! Imorgon ska vi fira min mormor som också har fy...

Ovido - Quiz & Flashcards