Alla inlägg under mars 2011
Jag har haft en sådan härlig helg med fint väder och mycket frisk luft. Igår var jag med min mamma och åkte skidor på sjön och idag har vi åkt i skogen. Nu har vi ätit kvällsmat och jag ska slappa i soffan resten av kvällen.
Grönpepparbiff med stekt potatis och kantarellsås:
Biffar:
400 g nötfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk krossad grönpeppar
2 msk riven lök
Potatis:
8oo g potatis
2 msk smör
2 msk olja
Salt och peppar
Sås:
1 liter rensad svamp
2 msk smör
2 dl grädde
1 tsk soya
1 msk hönsbuljong
Salt och peppar
Köttbullar:
400 g blandfärs
4 msk ströbröd
2 msk potatismjöl
1 msk kalvfond
2 dl grädde
1 1/2 tsk salt
1 tsk aromat
2 ägg
1 gul lök
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk balsam vinäger
1 dl vatten
1 lagerblad
1/2 tsk rosmarin
2 tsk socker
Salt och peppar
Gör så här:
Idag kom Emil hem från skolan och undrade var semlorna var, jag hade inte tänkt göra några men han lyckades övertala mig att det faktiskt bara är semmeldagen en gång om året.
Idag åt vi den här goda fisken i foliepaket till kvällsmat.
400 g torskfilé
40 g smör
1/2 msk curry
1 pressad vitlök
1 tsk citronsaft
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar
frysta wokgrönsaker
olivolja
Blanda samman smör, curry, vitlök, persilja, citronsaft, salt och peppar till ett kryddsmör.
Lägg en näve wokgrönsaker på en bit folie. Lägg på torskfilé och kryddsmör, ringla över olivolja.
Vik ihop till ett paket. Gör fyra st paket och lägg i en ugnsform. Stek i ugn på 200* i ca 40 minuter. Servera med kokt eller pressad potatis.
Rotsaksgratäng:
Skala potatis och skär i tunna skivor. Skala morötter, rotselleri och palsternackor, skär i tunna skivor.
Smörj en ugnsäker form och pressa ner vitlöksklyftor.Varva rotsaker, ett lager i taget och salta och peppra. Ringla över grädden.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i 50 minuter.
Smördegsinbakad fläskfile:
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta bort ev. senor och fett från fläskfilén. Bryn den hastigt runtom. Salta och peppra.
Lägg smördegen i en smord form. Låt ena halvan hänga utanför medan du lägger i fläskfilén och brer gorgonzola över köttet. Vik över resten av smördegen som ett lock, nagga lite i kanterna så det håller tätt. Pensla med ägg.
Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 40 min. Täck med ugnsfolie om det börjar bli för mycket färg. Låt köttet vila 5-10 min innan du skär upp det.
Gör en god sås med grädde, fond och gorgonzola.
Idag känner jag mig pigg för första gången på flera dagar. I torsdags opererade jag mig i livmodern och efter det har jag varit sängliggandes nästan hela tiden och haft jätteont. Men idag känns det mycket bättre. Igår var jag hos min pappa och åt älgstek med släkten. Supergott var det och han är väldigt duktig på mat min pappa. Nu ska jag bara vila idag och se på skidor, ja och laga mat såklart!!
Idag har vi planterat en massa kärnor och frön. Nu är våren på gång. Vi har målat och gjort egna krukor. Vi har målat på papper och sedan limmat fast på gamla konservburkar.
Jag har bakat tekakor oxå så till kvällen blir det räkmackor.
25 g smält smör
2 dl mjölk
25 g jäst
2 krm salt
2 tsk socker
1 tsk stött kardemumma
8-10 dl vetemjöl ( hälften grahamsmjöl)
Idag har jag och Emil varit ute på en långtur.1 mil har vi gått och det var helt fantastiskt. Solen sken och det känns som att våren är på väg och livet känns ljusare igen. Emil tyckte att det här var den bästa dagen på länge och jag håller med. Det är så roligt med alla djurspår i snön. Tyvärr så kan Emil inte vara tyst i en sekund ens så chansen att vi ska få se ett djur är minimal. Vi hade med oss fruktsallad, bullar och varm choklad med vispgrädde, inte så nyttigt men väldigt gott!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 | 9 |
10 | 11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 | 29 | 30 | 31 |
||||||
|