Alla inlägg under januari 2011

Av Camilla - 6 januari 2011 18:00

4 bitar laxfile

1 tsk salt

2 kr virpeppar

6 potatisar

1 zucchini

2 morötter

1 palsternacka

1 rödlök

 300 g frysta wokgrönsaker

1 dl bladspenat

Marinad:

1 msk citronsaft

1 msk apelsinjuice

2 msk olivolja

1 msk hackad persilja

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

Mangosås:

2 dl creme fraiche

0.5 dl mango chutney

Salt o peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200*. Blanda samman creme fraiche och mango chutney. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
  2. Skala potatis, morötter och palsternacka.Skär dem i 1/2 cm tjocka skivor.
  3. Lägg dem i kokande vatten i 5 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag.
  4. Skär zucchini i 2-3 cm tjocka skivor. Klyfta rödlöken.
  5. Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd ner potatis och grönsaker. Lägg de marinerade grönsakerna på ett fat och ugnsbaka dem i 20 minuter.
  6. Lägg laxfileerna ovanpå grönsakerna.Salta och peppra toppa med bladspenaten,    låt stå i ugnen i ytterligare 10 minuter.

 


Av Camilla - 5 januari 2011 17:00

3 kycklingfileer

3 ägg

1 dl ströbröd

1 msk vetemjöl

1 tsk salt

1 krm chilipulver

1 krm paprikapulver

Peppar

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Vispa äggen. Blanda ströbröd, mjöl och kryddor.
  3. Vänd kycklingen först i ägget och sedan i ströbrödsblandningen.
  4. Stek i olja eller smör tills kycklingen är gyllenbrun och krispig.

Currysås:

3 msk smör

2-3 tsk curry

3 msk vetemjöl

2 dl vatten

2 dl grädde

1 msk hönsbuljong

Salt och peppar

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med curry. Tillsätt mjölet och spä sedan med vatten. Låt koka upp under omrörning.
  2. Tillsätt grädde och hönsbuljong. Smaka av med salt och peppar. Koka i ca 5 minuter.

Av Camilla - 4 januari 2011 18:00

  

600 g torsk

1 dl vatten

Salt

Citronpeppar

1 kg mjölig potatis

1 1/2 dl mjölk

1 ägg

Salt o peppar

Sås:

150 g smör

3 äggulor

3 msk vitt vin

Citron

Persilja

Gör så här:

  1. Sås: Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa samman äggulor och vin i en kastrull över ett vattenbad, ej aluminiumkastrull. Låt sjuda, ej koka till en tjock konsistens. Tag av och tillsätt smöret i en stråle. Vispa hela tiden. Smaka av med salt, citron och persilja.
  2. Lägg fisken i en ugnsform. Salta och peppra. Häll på 1 dl vatten och koka i ugn på 200 grader med folie över i 10 minuter. Koka potatisen mjuk och pressa i en potatispress. Tillsätt mjölk och ägg. Vispa till en luftig konsistens och smaka av med salt och peppar.
  3. Klicka ut moset runt om fisken och bred såsen över fisken. Gratinera i 20-30 minuter i 200 grader.
Av Camilla - 3 januari 2011 18:30

  

1 grillad kyckling

1/2 grovt tärnad grön zuccini

1/2 grovt tärnad aubergine

1 tsk salt

4 msk olivolja

1 hackad gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 strimlad röd paprika

200 g skivade champinjoner

1 burk krossade tomater

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

9 dl ostsås

12 lasagneplattor

1 dl riven lagrad ost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200*.
  2. Bena ur kycklingen och skär köttet i bitar.
  3. Salta zucchini och auberginetärningarna och låt dem stå och dra i 30 minuter så att de vätskar ur sig.
  4. Pressa vätskan ur de slatade grönsakerna och stek dem i olivolja tillsammans med lök,vitlök,champinjoner och paprika. Låt grönsakerna få färg. Häll på krossade tomater och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingköttet.
  5. Täck botten på en ugnsform med ostsås. Lägg på lasagneplattor. Varva sedan ostsås, kycklingsås, ostsås igen och lasagneplattor i tre lager. Avsluta med ostsås och riven ost.
  6. Låt formen stå mitt i ugnen i ca 45 minuter.

Ostsås:

3 msk smör

3 msk vetemjöl

6 dl mjölk

4 krm salt

1 krm vitpeppar

2 dl riven ost

1 dl parmesan

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, blanda ordentligt och späd sedan med mjölk under vispning.
  2. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ta av kastrullen från värmen och rör ned osten.




Av Camilla - 1 januari 2011 12:02

  

Idag kommer Kalles mamma Eva hit och hälsar på. Vi ska få låna hennes bil en vecka för våran är på lagning. Hon är verkligen världens snällaste och bästa svärmor. Finare finns inte. Jag tänkte bjuda på lite ost, kex och fikonmarmelad för det blev så mycket över igår. Och så håller jag på att baka en peccan och valnötspaj som vi ska äta med lite glass. Sedan får det vara nog med godsaker på ett tag för nu har det blivit lite mycket.

  

Av Camilla - 1 januari 2011 12:00

        

Igår stod min pappa för varmrätten som blev en supergod plankstek. Jag gjorde dessa desserter:

Vaniljpannacotta:

5 dl grädde

1/2 dl socker

1 vaniljstång

2 gelatinblad

200 g frysta hallon

1 dl socker

3-4 kardemummakärnor



  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker, vaniljstång och frön i en kastrull. Låt sjuda i ca 15 minuter.
  2. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i grädden. Låt smälta och häll upp i portionsformar. Ställ kallt i ca 4 timmar.
  3. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt hallonen och rör hela tiden till sockret smält igen. Krossa kardemummakärnor och tillsätt i kastrullen. Låt såsen koka i ca 15 minuter. Späd med lite vatten om den blir för tjock.
  4. Häll på såsen innan servering.

Chokladfondant:

100 g osaltat smör

150 g mörk choklad

0.75 g vetemjöl

2 äggulor

1 ägg

1/2 dl socker

  1. Hacka chokladen. Smält smöret in kastrull och rör ner chokladen. Rör om tills chokladen smält. Ta kastrullen av plattan.
  2. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner mjöl. Häll i chokladblandningen. Rör om till en jämn smet.
  3. Häll upp i smorda portionsformar och ställ kallt några timmar.
  4. Ta ut formarna en stund innan gräddning.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i ca 8-10 minuter. Vänd försiktig formarna upp och ner på en tallrik.
  6. Servera med en kula glass och hallonsås.

 Snabb hallon och mangosorbet:

3 dl frysta hallon

2 dl frysta mango

4 msk florsocker

0.5 dl apelsinsaft

  1. Mixa allt snabbt till en jämn konsistens. Frys i ca en timme.
Ovido - Quiz & Flashcards