Alla inlägg under december 2010

Av Camilla - 16 december 2010 19:30

400 g nötkött

1 gul lök, hackad

2 morötter,skivade

1 purjolök, strimlad

1.5 dl trattkantareller

1 rotselleri, tärnad

2 palsternackor, tärnad

2 potatisar, klyftor

1.5 tsk vetemjöl

7 dl vatten

2 msk hönsbuljong

2 dl mjölk

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

Cayennepeppar

Salt o peppar

Gör så här:

  1. Skär upp alla grönsaker. Bryn kött, svamp och grönsaker tillsammans. Salta och peppra.
  2. Tillsätt vatten och buljong och koka i ca 15 minuter.
  3. Rör ut mjölet med lite mjölk och tillsätt i grytan.Krydda med cayennepeppar och låt koka 5 minuter.
  4. Tillsätt resten av mjölken, grädde och creme fraiche och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.

      Servera med ett gott bröd.

Av Camilla - 16 december 2010 12:55

      Jag har haft väldigt fullt upp den sista tiden. Jag har varit i Stockholm och hälsat på min bror, handlat julklappar, varit och tittat på Emil som har sjungit på julshow och jobbat en massa. Idag är jag hemma första dagen på en vecka. Idag har jag bakat saffransbullar med mandelmassa och kardemumma:

1 g saffran

1 msk sprit

150 g smör

6 dl mjölk

50 g jäst

1 burk kesella

2 dl strösocker

1 ägg

1/2 tsk salt

19-20 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g smör

2 tsk kardemumma

1 dl strösocker

500 g mandelmassa

Pensling:Stöt saffran med en tsk

Ägg

Pärlsocker

Hackad mandel

Gör så här:

  1. Stöt saffran med 1 tsk socker och häll på sprit.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingerljumt.
  3. Smula sönder jästen i en bunke och häll vätskan över.
  4. Blanda ner saffran, kesella, socker, ägg och salt. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 50 minuter.
  5. Ta upp degen och kavla ut till två stora rektanglar. Bred på smör med socker och kardemumma. Hyvla mandelmassan med osthyvel och täck degen med skivorna. Rulla ihop. Skär i 2 cm tjocka skivor och lägg i formar.
  6. Jäs under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250*.
  7. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
Av Camilla - 9 december 2010 19:00

Imorgon åker jag, mamma och Emil till Stockholm för att hälsa på min lillebror och shoppa. Det ska bli så roligt. Här är kvällens middag.

  • 500g fläskfile
  • 3 kabanosser
  • shalottenlök
  • 2 paprikor
  • 1 pressad vitlök
  • 1 burk champinjoner
  • 5 dl grädde
  • 1 msk hönsbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt
  •  2 krm svartpeppar 

Gör så här:

  1. Skär korven i skivor. Bryn  korv och shalottenlök. Lägg över i gryta.
  2. Bryn köttet. Krydda med salt och peppar. Lägg över i gryta och pudra över mjöl.
  3. Häll i grädde och koka upp.
  4. Tillsätt övriga ingredienser och koka i 10 minuter.
  5. Servera med ris och en god sallad. 

Av Camilla - 8 december 2010 18:30

   Kebabspett:

400 g nötfärs

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk salt

1/2 tsk salt

1 tsk sambal olek

1 tsk paprika

1 dl mjölk

0.5 dl persilja

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser.
  2. Forma till korvar. Stek i ca 8 minuter.

Pitabröd:

25 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Dela sönder jästen i en bunke och rör ut jästen med fingervarmt vatten. Tillsätt salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig.
  2. Jäs under bakduk i ca 1 timme.
  3. Knåda degen och forma till 8 bitar. Rulla till runda bullar. Kavla ut till tunna kakor.
  4. Värm en plåt i ugnen på 275 grader. Lägg bröden på den heta plåten och grädda i 2-3 minuter. Låt kallna under bakduk.

Youghurtsås:

3 dl turkisk youghurt

3 msk majonäs

1 pressad vitlöksklyfta

2 krm cayennepeppar

2 tsk spiskummin

1/2 dl persilja

Salt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser. Låt stå kallt i ca 15 minuter.

Servera med en god sallad och ev ris.

Av Camilla - 7 december 2010 15:15

   Pajdeg:

125 g smör

3 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna och tryck ut i en pajform. Nagga med gaffel och ställ kallt i ca 15 minuter.

Fyllning:

6 buketter broccoli

1 paket bacon

150 g ädelost

3 ägg

3 dl mjölk

Salt

Peppar

Gör så här:

Koka broccolin i saltat vatten ca 2minuter. Klipp baconet i bitar och stek det knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper.

Blanda ägg, mjölk och smula ner osten. Salta och peppra.

Lägg ut broccolin i pajskalet, häll på äggsmeten och toppa med bacon.

Grädda i 200 grader i ca 40 minuter.

Servera med en god sallad.

Av Camilla - 6 december 2010 19:00


3 st kycklingfile`

1 rödlök tunt klyftad

100 g sockerärtor

2 msk grön thaicurry

1 burk kokosmjölk

1 lime

2 msk kalvfond

1 tsk salt

2 krm peppar

100 g babyspenat.

Gör så här:

  1.  Stek kyckling och lök i olja. Tillsätt thaicurry, kokosmjölk,pressad lime, fond och kryddor. Koka i 5 minuter.
  2. Skölj spenaten och blanda i grytan. Servera med nudlar eller ris   .

Av Camilla - 6 december 2010 14:30

Det finns inget bättre än att komma hem tycker jag. Jag älskar att vara hemma. Saknar t.o.m min tvätthög när jag är borta. Lite sjukt kanske!! Imorse hade jag tid på en salong för en glamourbehandling. Jag gjorde slingor, klippte lugg, färgade bryn o fransar och fick en ansiktsbehandling. Riktigt lyxigt var det och nu känner jag mig jättefin..Nu har jag städat och tvättat och hade tänkt slå mig ner i soffan med en bok innan kvällsmaten men då kom Emil hem med ett helt gäng  hungriga grabbar så det var ju bara att lägga unda boken. Trevlig dag!!  

Av Camilla - 4 december 2010 18:30


Idag har vi varit på Kalles mormors begravning. Det var så fint och så sorgligt. Hon hade samma blommor som  hon haft i sin brudbukett för 65 år sedan. Jättevackert! Nu har vi ätit kvällsmat och ska bädda ner oss i soffan. Jag jobbar dygn imorgon så det blir tidig kväll för mig. Trevlig helg!!!

Det här är min absoluta favoritpasta, det går bra att byta ut kycklingen mot räkor eller fläskfile`  

  • 1 grillad kyckling
  • 1 pkt saffran
  •  2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 2 msk tomatpure´
  • 2 tsk örtsalt
  • 2 krm cayennepeppar
  • Persilja  
  • Bandspagetti

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Fräs saffran och vitlök i lite smör. Ha i kyckling och paprika och låt fräsa med en stund.
  3. Ha sedan i grädden och kryddorna och låt puttra i några minuter.
  4. Blanda med pasta och strö över hackad persilja.

Ovido - Quiz & Flashcards