Alla inlägg under november 2010

Av Camilla - 5 november 2010 19:52

Nu ska jag bädda ner mig i soffan med min älskling. Vi är barnlediga och ska bara mysa.

                                       

Av Camilla - 5 november 2010 17:38

Degen:

2 1/2 dl ljummet vatten

1/2 paket jäst

1 msk olivolja

1/ tsk salt

1/2 tsk socker

1 msk bakpulver

6 1/2 dl vetemjöl

Tomatsåsen:

5 msk tomatpure

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk olivoja

1 tsk socker

2 msk kallt vatten

1 tsk smulad oregano

1/2 tsk smulad timjan

1 krm svartpeppar

Fyllning:

2 påsar mozzarella

Räkor

Skinka

Salami

Paprika

Vitlök

Gör så här:

1) Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och socker.

2) Blanda vetemjöl och bakpulver.

3) Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen smidig. Låt jäsa 20 minuter.

4) Blanda tomatpure, olja, vitlök ,vatten, socker och kryddor i en skål.

5) Kavla ut degen på en smord plåt med kanter. Låt jäsa 20 minuter.

6) Bred ut tomatsåsen över degen och lägg tunna skivor mozzarella över pizzan. Lägg sedan på valfri fyllning.

7) Grädda pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

Av Camilla - 5 november 2010 10:17

Botten:

400 g mandelmassa

4 st äggvitor

smör                                              

    
 

Chokladkräm:

4 st äggulor

1 dl grädde

1 dl socker

100 g mörk choklad

150 g smör


Gör så här:

1)Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitor till hårt skum och blanda med mandelmassan. Rita ut 2 st ringar på bakplåtspapper och smörj med smör. Bred ut massan jämt och grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

2) Sjud upp gulor, grädde och socker. Lägg ner choklad i bitar sedan smöret. Låt sjuda några minuter tills det är en tjock kräm. Låt svalna.

3) Bred ut kräm mellan och på bottnar. Pudra med florsocker.


Tips: Jag brukar lägga på en pepparkaksform och pudra florsocker försiktigt i formen. Det blir jättefint.

                             



   


Av Camilla - 5 november 2010 09:02

   Vi har precis ätit frukost, Emil och jag. Kalle sover för han kom hem någon gång på morgonen, jag tror att klockan var 6. Vi är fortfarande krassliga, snorar och snörvlar som bara den. Det är ändå skönt att det är fredag. Idag ska jag städa, köpa lite nya ljus, en stor godispåse och kanske baka pizza.


Av Camilla - 4 november 2010 17:55

 


Muffins:

2 ägg

1 dl strösocker

2 dl mjölk

150 g smält smör                                          

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

1 tsk vaniljsocker

2 krm salt

Fyllning:

200 g mandelmassa

Hallonsylt

Glasyr:

2.5 dl florsocker

3 msk vatten

Citronsaft

Karamellfärg

Gör så här:

1) Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda det smälta smöret med mjölken och häll i äggsmeten.

2) Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt i en bunke. Rör ned i äggsmeten.

3) Häll smeten i muffinsformar.

4) Kavla ut mandelmassan och skär i fyrkanter. Lägg på en klick hallonsylt och vik ihop till små paket.

5) Lägg i mandelmasseknytena i muffinsformarna och grädda i 15-20 minuter i 200 grader.

6) Blanda florsocker, vatten, några droppar citron och karamellfärg. Ringla över muffinsen när de har kallnat.  

Av Camilla - 4 november 2010 16:27

Känner mig lite sjuk, ledsen och nedstämd nu. Saknar min älskade lillebror och min Lindis som jag förut hade så nära. Fast ni inte bor så långt bort så känns det ibland som att ni är på andra sidan jordklotet.  

                               

Nyss ringde Kalle oxå och sa att han ska jobba sent ikväll. Han lyssnade inte alls på mitt febriga gnäll så nu är det verkligen synd om mig. Nej nu tänker jag bädda ner mig i sängen med min sjuka son och bara mysa..        

 Saknar dig!!!


Av Camilla - 4 november 2010 10:29

Vetesurdeg med äpple:

Dag 1:

3.5 dl mjöl

2 dl vatten 40 grader

1 rivet äpple

Blanda och häll öer i en glasburk.

Dag 2-3:

Rör en gång om dagen.

Dag 4:

3.5 dl mjöl

2 liter vatten 40 grader

Blanda med degen från dag 1 och låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Formbröd:

15 g jäst

1.5 dl surdeg

5 dl ljummet vatten

0.5 dl matolja

2 tsk havssalt

2 msk honung

14-15 dl mjöl

Pumpafrön eller solroskärnor

Gör så här:

1) Lös upp jästen i en bunke med det fingervarmt vatten. Häll i surdegen, matolja och honung. Blanda i mjölet. Arbeta degen för hand eller i maskin i några minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen några minuter till.

2) Låt jäsa i rumstemperatur i 40 minuter. Dela degen i två delar och lägg i brödformar. Jäs 40 minuter till.

3) Sätt ugnen på 175 grader. pensla brödet med uppvispat ägg och strö över frön. Ställ in en kopp med vatten  i ugnen.

4) Grädda brödet i ca 40 - 45 minuter.


Av Camilla - 4 november 2010 09:57

Den här kakan är verkligen gudagod!!!

3 ägg

3 dl socker

3 msk muscovadosocker

1 1/2 dl filmjölk

75 g smält smör

4 1/2 dl vetemjöl

0.5 tsk ingefära

0.5 tsk kanel

3 äpplen

1 1/2 msk kardemumma

3 msk socker

Toscaglasyr med valnötter:

100 g smör

1 dl socker

2 msk mjöl

2 msk sirap

 2 msk grädde

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 200*

2) Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

3) Tillsätt fil och smält smör.

4) Blanda ned mjöl blandat med bakpulver, ingefära och kanel.

5) Häll smeten i en smor och bröad form.

6) Skär äpplen i bitar och blanda med socker och kardemumma.

7) Stick ned äppelbitarna i kakan.

8)Grädda kakan i mitten av ugnen i 20 minuter.

Toscasmeten:

1) Smält smöret i en kastrull.

2)Tillsätt övriga ingredienser.

3) Låt koka några minuter tills det blir en tjock smet.

4) Bred på kakan och grädda ytterligare 20 minuter

5) Prova med en sticka att kakan är klar.

6) Stjälp upp den avsvalnande kakan på ett fat och pudra med florsocker.

7) Servera kakan som den är eller med lite lättvispad grädde.  


Ovido - Quiz & Flashcards