Alla inlägg under november 2010

Av Camilla - 25 november 2010 09:13

Nu ligger årets första pepparkaksdeg i kylen. Imorgon ska det bakas. Längtar..Förra året klippte vi ut bilder i serietidningar och bakade efter.      

Pepparkakor:

300 g smör

5 dl socker

1 dl sirap

1 msk ingefära

2 msk kanel

1 msk kryddnejlikor

2 tsk kardemumma

1 msk bikarbonat

2 dl vatten

13-14 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Rör rumsvarmt smör, socker och sirap smidigt. Rör ner kryddorna och sedan bikarbonat.
  2. Tillsätt vattnet och sedan mjölet. Arbeta degen på bakbord.
  3. Låt degen vila ett dygn i kylskåp.
  4. Ta fram en bit i taget. Kavla tunt och lägg på pepparkaksformar. Lägg på smord plåt och grädda i 200* 4-5 minuter.

   

Av Camilla - 24 november 2010 19:05

Nu har jag tänt en massa ljus i sovrummet och tänker krypa ner i sängen och se på halv åtta hos mig och bonde söker fru. Imorgon ska jag och min pappa åka till en tomtebutik och sedan ska vi julpyssla hos honom. Mysigt ska det bli. Känner mig proppmätt efter rårakorna som förresten var supergoda..  Men nu säger jag godnatt och tack för idag..

Av Camilla - 24 november 2010 19:00

  • 3/4 kg fast potatis (8-10 st)
  • 25 g smör
  • 1/2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • 1 ägg

Gör så här

1) Skala och skölj potatisen.
 Riv den på grova sidan på rivjärn eller i matberedare. Tillsätt grädde och ägg.
 Krydda med salt och peppar och rör om.


2)Hetta upp matfettet i en stekpanna.
 Klicka i potatisen och bred ut den tunt.
 

3)Stek rårakorna gyllenbruna på båda sidor.
 Servera dem med lingonsylt och stekt fläsk


Av Camilla - 24 november 2010 10:43

Nu ska jag ut i skogen och gå med några kompisar. Det är så mysigt att vara i skogen när det snöar tycker jag. Sedan ska vi julfika hos mig. Till kvällen blir det rårakor med stekt fläsk och lingonsylt. Det är Kalle som har önskat och jag har aldrig lagat det förrut så det blir spännande.



Av Camilla - 23 november 2010 16:45

   Botten:

3 dl dinkelmjöl

125 g smör

3 msk vatten

Fyllning:

5oo g nötfärs

100 g bacon

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 grön chili

1 gul paprika

1-2 tsk salt

2 tsk basilika

2 msk balsamvinäger

1 tsk sambal olek

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

1 dl riven stark ost

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Platta ut i en pajform och lägg i kylen.
  2. Skär bacon i strimlor och fräs tillsammans med färsen i en stekpanna.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Blanda ner i pannan.
  4. Skär paprika och chili och ha i dem i pannan. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra i ca 5 minuter.
  5. Häll röran i pajskalet och strö på riven ost.
  6. Grädda pajen i 225* i ca 25 minuter.
  7. Servera med en god sallad.

Av Camilla - 23 november 2010 15:30

     Idag har jag julmyst. Det ska börjas i tid. Jag har druckit glögg, ätit pepparkakor med ädelost, spelat julmusik och bakat. Det blev supergoda saffransbullar med kanel och kardemummafyllning och lussekatter.

Saffransbullar:

Hälften av degen gör jag bullar på och den andra blir lussekatter.

1 g saffran

1 msk sprit

1/2 tsk salt

50 g jäst

175 g  smör

5 dl mjölk

1 burk kesella

2 dl strösocker

1 ägg

20 dl vetemjöl

Fyllningen:

50 g smör

1 tsk kanel

1tsk kardemumma

2 msk strösocker

1/2 tsk rom

Glasyr:

1/2 dl florsocker

1-2 msk vatten

Gör så här:

  1. Stöt saffran tillsammans med salt. Häll på sprit och låt stå och dra i ca 30 minuter.
  2. Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret och tillsätt saffran, mjölk,socker och låt det bli fingervarmt. Tillsätt ägg och kesella.
  3. Häll smörblandningen över jästen och rör tills den har löst sig.
  4. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen väl. Strö över lite mjöl och låt den jäsa i ca 45 minuter.
  5. Sätt på ugnen på 225*
  6. Blanda kryddsmöret.
  7. Tag upp degen på mjölet bakbord och knåda den. Kavla hälften av degen till en stor kaka. Bred på kryddsmöret. Rulla ihop och skär i ca 2 cm bitar och ställ i pappersformar.
  8. Forma resten av degen till lussekatter. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
  9. Pensla med ägg och tryck ner russin i lussekatterna.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
  11. Rör ut flosocker med vatten och ringla över bullarna när de har svalnat.

Av Camilla - 23 november 2010 14:57

Jag har tagit hand om min son själv sedan han var tre år. Vi har i stort sett ingen kontakt alls med Emils pappa förutom när han ringer för att bråka. Jag har ju visserligen Kalle som har varit helt gudomlig med Emil men ändå så känner jag mig ensam ibland. När det är problem i skolan eller när något händer då har jag ingen att dela det med. Idag är en sådan dag när jag önskar att det fanns någon att ringa till som kunde hjälpa mig att prata med Emil eller gå på möte ikväll istället för mig. Men det är bara att bita ihop och orka. Jag får ju glädjas över att jag har en sådan fantastisk fin son som jag älskar över allt annat.  

Av Camilla - 21 november 2010 16:45


  Saffranskaka med kaneltäcke:

175 g rumsvarmt smör

3 1/2 dl strösocker

1/2 g saffran+ 1 tsk sprit

3 ägg

5 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

2 1/2 dl filmjölk

Kaneltäcke:

100 g rumsvarmt smör

3/4 dl råsocker

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk kanel

Gör så här:

  1. Vispa smör, socker och saffran poröst. Tillsätt äggen under omrörning.
  2. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned det i smeten och tillsätt filmjölken. Häll smeten i en smord och bröad form.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter i 175*
  4. Kaneltäcke: Rör smör och socker smidigt. Tillsätt mjöl och kanel. Blanda och bre över kakan. Grädda i ytterligare 20 minuter i mitten av ugnen.

Ovido - Quiz & Flashcards